Pe 17.11. klo 19.40

Ohjaajavieras AJ Annila


Antti-Jussi Annila (s. 1977) on elokuvaohjaaja, joka on toiminut myös käsikirjoittajana ja näyttelijänä. Hän on tullut erityisen tunnetuksi omaperäisillä ja ennakkoluulottomilla aihevalinnoillaan ja kerännyt elokuvillaan mainetta ulkomaita myöten. Annila on kehitellyt elokuvatuotantoja sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.

Annilan ensimmäinen pitkä elokuva oli vuonna 2006 ilmestynyt, suomalaista Kalevala-mytologiaa ja kiinalaista wuxiaa yhdistelevä romanttinen kungfu-elokuva Jadesoturi. Jadesoturista tuli ensimmäinen suomalainen elokuva, joka on päässyt Kiinassa valkokankaille. Elokuva voitti kaksi Jussi-palkintoa vuoden 2007 Jussi-gaalassa.

Vuonna 2008 Annila ohjasi Iiro Küttnerin käsikirjoittaman kauhuelokuvan nimeltä Sauna. Vuoteen 1595 sijoittuva tummanpuhuva ja visuaalisesti kunnianhimoinen genre-elokuva palkittiin kolmella Jussi-palkinnolla, puvustuksesta, lavastuksesta ja äänisuunnittelusta. Elokuva huomioitiin myös ulkomailla.

Annilan ohjaama Ikitie sai Suomen ensi-iltansa 15. syyskuuta 2017. Ohjaajansa kolmas pitkä elokuva perustuu Antti Tuurin romaaniin, sen on tuottanut Ilkka Mattila ja sen pääosassa on Tommi Korpela. Elokuva on saanut paljon positiivista huomioita ja kiittäviä arvioita kriitikoilta. Sitä on muun muassa luonnehdittu yhdeksi kaikkien aikojen parhaimmista kotimaisista elokuvista. Elokuva on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.