To 14.11. klo 20.00

KLASSIKKONÄYTÖS: Parrasvalot (1952)


Limelight (1952) · LAJITYYPPI: Draama, klassikko · OHJAAJA: Charles Chaplin · PÄÄOSISSA: Charles Chaplin, Claire Bloom, Nigel Bruce, Buster Keaton · KESTO: 137min · IKÄRAJA: S

PARRASVALOT on koskettava kertomus iäkkään klovnin ja nuoren ballerinan suurista menestyksen ja epätoivon hetkistä. Klovni on jo kokenut uransa huippuhetket ja muistelee kaihoisasti entistä suosiotaan. Ballerina uskoo rampauteneensa pysyvästi ja vajoaa suurimman epätoivon valtaan.

Näistä surullisista lähtökohdista ohjaaja-tuottaja-käsikirjoittaja Charles Chaplin luo tunteellisen ja sykähdyttävän, lopulta myös elämänvoittoisen draaman viihdyttäjien kyyneleistä maskien, naurun ja ihomaalin takana. Chaplinin sentimentaalinen ote on päällekäyvää mutta tehokasta, ja vaikka huumori jää tässä melankolisessa melodraamassa taka-alalle, sisältää elokuva myös muutamia klassisia sketsejä, kuten Chaplinin ja Buster Keatonin kuuluisan ja ainoan yhteisesiintymisen (Vesa Nykänen, Yle).

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston ohjelmistosuunnittelija Antti Alanen sanookin Chaplinin retrospektiivin esittelyssä, että Parrasvalot on jo Chaplinin ”taiteilijan testamentti”: hänen suuri taiteellinen luomistyönsä saavuttaa tässä elokuvassa joutsenlaulunsa; roolihahmon kuolema tarinan lopussa on selvä viesti siitä, että enää ei Chaplinia nähtäisi uusissa rooleissa.

Elokuva esitetään restauroituna 2K-versiona suomeksi tekstitettynä.