Ke 13.11. klo 20.30

KLASSIKKONÄYTÖS: Piano (1993)


The Piano (1993) · LAJITYYPPI: Draama, klassikko · OHJAAJA: Jane Campion · PÄÄOSISSA: Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin  · KESTO: 121min · IKÄRAJA: 16

Jane Campionin ohjaama ja käsikirjoittama PIANO on aistillinen kolmiodraama intohimosta, vallasta ja petoksesta 1850-luvun Uudessa Seelannissa. Mykkä Ada on myyty vaimoksi uudisasukas Alistairille. Hän saapuu uuteen kotimaahansa yhdessä tyttärensä ja rakkaan pianonsa kanssa. Piano on hänen ainoa ilmaisukeinonsa, mutta Alastairin mielestä sen kuljettaminen kotiin on liian vaikeaa, joten hän pakottaa Adan jättämään sen rannalle. Heidän naapurinsa Baines ostaa pianon, ja Ada saa soittaa kaipaamaansa instrumenttia antaessaan tälle pianotunteja. Heidän välilleen kehittyy erikoislaatuinen eroottinen suhde, jolla on arvaamattomia seurauksia.

Elokuva oli ehdolla useisiin palkintoihin monissa eri gaaloissa ja mm. parhaan elokuvan Oscar-palkintoon, BAFTAan ja Golden Globeen. Piano voitti kolme Oscaria oltuaan ehdolla kahdeksassa kategoriassa: Holly Hunter parhaasta naispääosasta, ensi kertaa näytellyt Anna Paquin parhaasta naissivuosasta ja Jane Campion parhaasta alkuperäisestä käsikirjoituksesta. Hunter voitti roolisuorituksestaan myös BAFTAn ja Golden Globen. Australian filmi-instituutin AFI-palkintoja elokuva voitti 11.

Erityismaininnan elokuva saa myös Michael Nymanin säveltämästä kauniista musiikista, jolla on tarinassa erittäin tärkeä rooli. The New York Timesin kriitikot valitsivat Pianon vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.

Elokuva esitetään restauroituna 2K-versiona suomeksi tekstitettynä.