To 16.11. klo 18.15

R&A esittää: Beyond Dreams


Dröm vidare (2017) · LAJITYYPPI: Draama · OHJAAJA: Rojda Sekersöz · PÄÄOSISSA: Evin Ahmad, Gizem Erdogan, Malin Persson · KESTO: 1h 30 min · IKÄRAJA: 12

Elokuva on tekstitetty suomeksi.

Mirja haluaisi olla ystävien kanssa Montevideossa, Uruguayssa, taskut täynnä rahaa kultakaupan ryöstöstä. Sen sijaan hän on juuri päässyt vankilasta ja palannut äitinsä asuntoon tukholmalaiseen Albyn lähiöön. Äidillä on keuhkosairaus, joka saa hengityksen pihisemään mutta ei lopettamaan sauhuttelua tai nalkuttamista. Pikkusisko bloggaa tai puhuu bloggaamisesta. Kolmen parhaan tyttöystävän kanssa voi sentään unelmoida toisenlaisesta elämästä.

Ruotsalaisen Rojda Sekersözin esikoiselokuva Beyond Dreams kertoo suuresta unelmasta, joka vaihtuu pienempään. Ottaakseen vastuuta kotona Mirja etsii työpaikan hotellin tiskaajana ja kerrossiivoojana. Säännöllinen palkkatyö täytyy tosin salata, koska se tuntuu rikkeeltä ystävien välisessä uskollisuudessa.

Soundtrackin jazz-rumpalointi tuo kerrontaan kiihkeyttä. Lähiön ympärille ei kuitenkaan rakenneta rankkaa getto- tai tyttöjengitarinaa. Kamera ei heilu, naapurustoa ei kuvata rähjäisenä rappioalueena, eikä nuorten naisten elämässä ole vaatimuksia latelevia miehiä.

Mirjan äidin sukunimi on Pulkkinen, ja häntä esittää Outi Mäenpää. Kun länsinaapurissa puhutaan monikulttuurisista lähiöistä, suomalaisuus on yksi niiden rakennuspalikoista.