Ma 13.11. klo 20.15

R&A esittää: Loikkarit


Sangarid (2017) · LAJITYYPPI: Draama, komedia · OHJAAJA: Jaak Kilmi · PÄÄOSISSA: Mart Plus, Karl-Andreas Kalmet, Veiko Porkanen · KESTO: 1h 30 min · IKÄRAJA: 7

Tekstitetty suomeksi.

Neukkunostalgiaa, kreisikomediaa ja pilkahdus yhteiskuntakritiikkiä – niillä mennään eikä meinata.

Ralf, Mario ja Kapp ovat virolaisia nuorukaisia, jotka 80-luvun puolivälissä keksivät, että lännessä rahaa saattaisi saada helpommalla kuin myymällä Viru-hotelliin salakuljetettuja Karhun monoja mustassa pörssissä. Hullunrohkean pakomatkan päätteeksi kaverukset pääsevät Ruotsiin, missä heitä juhlitaan neuvostotyranniaa vastaan nousseina idealistisina sankareina.

Loikkarit saavat kuitenkin pian tuta, että ruoho ei ole aidan toisella puolella automaattisesti vihreämpää, vaan siitä saattaa joutua kitkemään voikukkia onnettomalla palkalla. Elämä vastaanottokeskuksessakaan ei ole ihan sitä, mitä pojat olivat ajatelleet. Seuraa kapitalismin opettelua ja absurdin puolelle keikahtavia käänteitä, joihin liittyvät sukkahousuhevi, porno ja Riitta Väisänen.

Ohjaaja Jaak Kilmi tunnetaan muun muassa hulvattomasta puolifiktiivisestä dokumenttielokuvastaan Disko ja ydinsota (R&A 2009), joka sekin käsitteli Neuvosto-Viroa ja unelmia vapaasta maailmasta. Myös Loikkarit perustuu tositapahtumiin, vaikka se alkuteksteissä kielletäänkin. Marion ja Kappin esikuvat, Alex Lepajõe ja Raivo Roosna, olivat edesottamustensa ansiosta lööppijulkkiksia Suomessakin.